“អង្ករដំណើបខ្មៅ ទទួលបានការនិយមចូលចិត្តយ៉ាងខ្លាំងនៅទ្វីបអាស៊ីហើយឥឡូវនេះវានឹងជាកំពូលអាហារជួរមុខនៅទ្វីបអឺរ៉ុប” ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអាមេរិកឱ្យដឹង ។
ធញ្ញជាតិនេះមានបរិមាណស្ករទាប ប៉ុន្តែសម្បូរទៅដោយសារជាតិសរសៃដ៏មានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព និងមានសារជាតិរំញោចដែលអាចជួយប្រឆាំងតបនឹងជម្ងឺបេះដូង និងមហារីកនេះ បើតាមពួកជំនាញការបញ្ជាក់ឱ្យដឹង ។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅមហាវិទ្យាល័យរដ្ឋល្វីស្យាណា បានវិភាគគំរូអង្កាមរបស់ដំណើបខ្មៅដាំនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសអាមេរិក ។ ពួកគេរកឃើញការកើនឡើងរបស់សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្ម anthocyanin ។ សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មនេះគឺជាមូលហេតុបង្កើតពណ៌ត្នោតខ្មៅរបស់បន្លែផ្លែឈើច្រើនប្រភេទ ។ វាក៏បង្កើតពណ៌ក្រមៅឱ្យអង្ករដំណើបខ្មៅ ។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មបង្កើតពណ៌ក្រមៅនេះនឹង “បោស” សម្អាតពពួកម៉ូលេគុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ និងជួយការពារសរសៃឈាម ព្រមទាំងទប់ស្កាត់របួស AND ដែលអាចនាំដល់ជម្ងឺមហារីក ។
មុននេះរាប់សតវត្សរ៍ អង្ករដំណើបខ្មៅត្រូវបានចាត់ទុកជាអាហារខ្ពង់ខ្ពស់ដែលមានតែស្ដេចប៉ុណ្ណោះទើបបានបរិភោគ ។ បច្ចុប្បន្ននេះអង្ករដំណើបខ្មៅជាប្រភពអាហារសំខាន់ក្នុងពិធីស្រស់ស្រូបរបស់ប្រជាជនទ្វីបអាស៊ីក្នុងម្ហូបមី Sushi និងបង្អែមលាងមាត់ ។
អង្ករដំណើបខ្មៅសម្បូរវីតាមីនជាងអង្ករស ព្រោះវាមានបរិមាណវីតាមីន E និងពពួកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មខ្ពស់ជាង ។ ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រក៏ទូន្មានគួរប្រើប្រាស់អង្ករដំណើបខ្មៅធ្វើជាសារជាតិបង្កើតពណ៌អាហារ ដោយវាមានលក្ខណៈធម្មជាតិផង និងល្អចំពោះសុខភាពផង ។ តាមការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានឱ្យឃើញថា សារជាតិបង្កើតពណ៌មួយចំនួនរួមចំណែកបង្កជាជម្ងឺមហារីក និងបញ្ហាពាក់ព័ន្ធដល់ទង្វើរបស់កុមារ ៕
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅមហាវិទ្យាល័យរដ្ឋល្វីស្យាណា បានវិភាគគំរូអង្កាមរបស់ដំណើបខ្មៅដាំនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសអាមេរិក ។ ពួកគេរកឃើញការកើនឡើងរបស់សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្ម anthocyanin ។ សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មនេះគឺជាមូលហេតុបង្កើតពណ៌ត្នោតខ្មៅរបស់បន្លែផ្លែឈើច្រើនប្រភេទ ។ វាក៏បង្កើតពណ៌ក្រមៅឱ្យអង្ករដំណើបខ្មៅ ។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មបង្កើតពណ៌ក្រមៅនេះនឹង “បោស” សម្អាតពពួកម៉ូលេគុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ និងជួយការពារសរសៃឈាម ព្រមទាំងទប់ស្កាត់របួស AND ដែលអាចនាំដល់ជម្ងឺមហារីក ។
មុននេះរាប់សតវត្សរ៍ អង្ករដំណើបខ្មៅត្រូវបានចាត់ទុកជាអាហារខ្ពង់ខ្ពស់ដែលមានតែស្ដេចប៉ុណ្ណោះទើបបានបរិភោគ ។ បច្ចុប្បន្ននេះអង្ករដំណើបខ្មៅជាប្រភពអាហារសំខាន់ក្នុងពិធីស្រស់ស្រូបរបស់ប្រជាជនទ្វីបអាស៊ីក្នុងម្ហូបមី Sushi និងបង្អែមលាងមាត់ ។
អង្ករដំណើបខ្មៅសម្បូរវីតាមីនជាងអង្ករស ព្រោះវាមានបរិមាណវីតាមីន E និងពពួកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មខ្ពស់ជាង ។ ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រក៏ទូន្មានគួរប្រើប្រាស់អង្ករដំណើបខ្មៅធ្វើជាសារជាតិបង្កើតពណ៌អាហារ ដោយវាមានលក្ខណៈធម្មជាតិផង និងល្អចំពោះសុខភាពផង ។ តាមការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានឱ្យឃើញថា សារជាតិបង្កើតពណ៌មួយចំនួនរួមចំណែកបង្កជាជម្ងឺមហារីក និងបញ្ហាពាក់ព័ន្ធដល់ទង្វើរបស់កុមារ ៕